Οι τοξικοί αναθυμιάσεις μέσα στο αυτοκίνητό σας Αρρωσταίνουν τα παιδιά σας

Αν είστε όπως οι περισσότεροι Αυστραλοί, πιθανότατα περνάτε αρκετό χρόνο στο αυτοκίνητό σας. Μπορεί να βγάλετε την οικογένειά σας έξω με το αυτοκίνητο… και πιθανότατα έχετε τουλάχιστον ένα άτομο στην οικογένειά σας που αρρωσταίνει με το αυτοκίνητο.

Κάποτε ήμουν αυτό το άτομο. Πέρασα χρόνια αρωματικα ντουλαπασ χωρίς να τρώω πριν ή κατά τη διάρκεια της οδήγησης, αποφεύγοντας τα αρωματικά γαλακτοκομικά προϊόντα όταν σταματούσαμε για ένα ποτό και όμως, με κάποιο τρόπο, έπρεπε πάντα να καθόμαστε στο μεσαίο κάθισμα στην πλάτη, παρόλο που αναπόφευκτα, θα ήμουν αυτός που ζητήστε μια γρήγορη στάση εν μέρει στο δρόμο και κάντε μια γρήγορη έξοδο από το αυτοκίνητο…

Ήταν απογοητευτικό, και μπορείτε να φανταστείτε τη χαρά μου όταν «βγήκα» από αυτή τη φάση της ζωής μου, ειδικά όταν άρχισα να οδηγώ. Λατρεύω την οδήγηση. Λατρεύω αυτή την πολιτεία και μου αρέσουν οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι και να μυρίζω αυτόν τον όμορφο αέρα της εξοχής μέσα από το ανοιχτό μου παράθυρο…

Έτσι, όταν παρέλαβα ένα υπέροχο μπλε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο (με την ευγενική παραχώρηση της ασφαλιστικής μου εταιρείας) πιθανότατα θα εκτιμήσετε τα συναισθήματα απόλαυσης μου – θα οδηγήσω ένα νέο αυτοκίνητο, θα το δοκιμάσω, ναι! και μετά η συντριπτική απογοήτευση όταν άνοιξα την πόρτα και παραλίγο να με χτυπήσει το “άρωμα” μέσα στο αυτοκίνητο. Ειλικρινά, οδήγησα όλο το δρόμο για το σπίτι (περίπου 40 λεπτά) με όλα τα παράθυρα ανοιχτά, και είχα ακόμα μερικές στιγμές που σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να κάνω μια γρήγορη στάση και γρήγορη έξοδο στην άκρη του δρόμου… Όχι καλά !

“Αλλά δεν θα πουλούσαν αρώματα αυτοκινήτου ή αποσμητικά χώρου αν ήταν τοξικά!” Σε ακούω να λες. Στην πραγματικότητα… όχι έτσι. Το δελτίο δεδομένων ασφαλείας υλικού (MSDS) ενός από τα πιο δημοφιλή προϊόντα “αρωματικού αέρα” και αρωμάτων αυτοκινήτου αναφέρει στην πραγματικότητα ότι ένας από τους κινδύνους της εισπνοής του προϊόντος τους είναι ότι ερεθίζει τη βλεννογόνο μεμβράνη και τους ανώτερους αναπνευστικούς οδούς, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους , ναυτία και αναπνευστικές δυσκολίες.

Είναι πολύ δύσκολο να μάθετε τι χρησιμοποιείται στα αρώματα, ωστόσο το προϊόν καθαρισμού μπορεί να περιέχει τα ακόλουθα συστατικά ή παρόμοια:

Aqua
Προπυλενογλυκόλη
Λαυρινοδιπροπιονικό νάτριο
Αλκοόλ
Αρωμα
Βενζισοθειαζολινόνη
Μεθυλισοθειαζολινόνη1